Binnen NLP spreken we over verschillende veronderstellingen. Dit zijn vrij simpele veronderstelling die jouw communicatie met de ander kan doen verbeteren.

 

Ik heb ze hieronder uitgeschreven.

 

De kaart is niet het gebied.

 

Dat wil zeggen dat ieder mens de wereld op zijn eigen manier waarneemt en dus zijn eigen wereldkaart invult. Stel je eens voor je staat met 4 mensen op de rand van een vierkant, dus iedereen op een eigen rand zodat op alle randen iemand staat.. Jullie kijken allemaal naar een tekening op de grond.

 

Voor de 1 staat daar een W.. voor de ander staat er een M..voor weer ander staat er een 3..en voor de laatste staat er een E

Zo merk je dat iedereen anders naar zijn wereld kijkt maar ook ervaart.

 

Er bestaat geen falen alleen feedback

 

Het kan heel goed zijn dat iets niet in 1 keer lukt als je je doel wil bereiken.

Wat we zien is dat veel mensen vaak makkelijk stoppen als iets in één niet lukt. We zijn heel streng voor onszelf en verwachten dat we alles in één keer perfect doen. Wat kan resulteren dat we ons niet naar willen voelen als iets niet lukt dus beginnen we vaak nergens aan. Het is handiger om minder streng tegen ons zelf te zijn. Beschouw jezelf als je beste vriend of vriendin die niet een slechte presentatie heeft gegeven, dan zeg je ; “ balen ga even lekker zitten neem een kopje thee, en volgende keer gaat het een stuk beter”.  Ipv:”  niet zeuren en door“

 

Het is makkelijker om je eigen gevoel over een situatie te veranderen dan de situatie zelf.

 

Soms gebeuren er dingen waar we geen controle over hebben. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Waar we wel controle over hebben op zo'n moment is onze gedachte. Hoe je dat doet heb ik beschreven bij de oefeningen.

 

De betekenis van alle communicatie is de reactie die je krijgt.

 

Vaak hoor je mensen zeggen als ze het gewenste resultaat niet bereiken in een gesprek. " je begrijpt me niet". In NLP gaan we er vanuit dat jij het verkeerd hebt uitgelegd. De oorzaak en de controle liggen dus bij jezelf. De reactie die je krijgt op het geen wat je hebt gezegd, is eigenlijk wat je écht gezegd hebt.

 

Bv als ik een grap maak, maar niemand lacht. Is het dus geen grap.

 

Als je een compliment geeft, maar de ander ervaart dat niet als compliment is het dus geen compliment.

 

Alles wat we ervaren is op basis van onze 5 zintuigen.

 

Zie jouw brein als een grote computer waarin allemaal, zowel positieve als negatieve, ervaringen zitten die jij zo kan oproepen via jouw 5 zintuigen, zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Als je bv nu terug denkt aan een fijne herinnering merk dan eens op wat er gebeurt.  Je lijf schiet als het ware terug maar dat moment en zie je weer wat je toen zag, je hoorde weer wat je toen hoorde, je voelde weer wat je toen voelde, enz enz..

 

Alles wat iemand nodig heeft om te veranderen, draagt hij bijzich in de vorm van een herinnering.

 

Als we iets bij ons zelf willen veranderen, is de kans heel groot dat het patroon ( naar waar je opzoek bent) al ligt opgeslagen in ons brein. Het enige wat je hoeft te doen is denken aan het geen je wilt veranderen. Dat kan je doen met krachtige en effectieve NLP technieken. NLP kijkt vooral naar wat er goed gaat, hoe je dat doet en hoe je dat meer kunt gaan doen, in situaties die jij wilt veranderen.

 

Bv. iemand is op zijn werk heel erg onzeker, maar bij vrienden is hij juist zelfverzekerd.  Dat betekend dus dat het patroon in iemand aanwezig is en je het alleen maar mee hoeft te nemen naar het werk als je daar je gedrag wilt veranderen.

 

Elk gedrag heeft een positieve intentie. Er is altijd een context waarbinnen het gedrag waardevol is voor degene die het vertoont.

 

Iets wat in jouw ogen slecht gedrag is, kan voor de ander normaal of goed gedrag zijn. Hiermee maken we een bruggetje naar de veronderstelling de kaart is niet het gebied.

 

Iedereen is diep van binnen een fantastisch leuk mens, alleen gedragen we ons soms op een onhandige manier.

Toen we geboren waren maakte we ons niet zo druk om alles om ons heen. We hadden geen last van het aantal likes op sociale media, maar we waren juist gelukkig. Hoe ouder we worden hoe verder weg we gaan van " ons zelf" want we moeten aan verschillende basis regels doen. Hierdoor gaan we ons steeds onhandige gedragen.  Dat kan zowel intern( onze gedachte) als extern( in gedrag) liggen.

 

Hiermee heb ik alle veronderstelling vanuit NLP beschreven . Als je vanuit deze gedachtegang met je communicatie partner aan de slag gaat zal je merken dat je een andere vorm van communicatie gaat krijgen en toon je begrip voor de ander.