Om je gekozen doel wat je volgens de PIET strategie hebt geformuleerd te kunnen testen spreken we binnen NLP van nog een andere strategie. Dat is de ToTe strategie. ToTe staat voor.

Test
Operate
Test
Exit

Dus als je de T van de Piet strategie pakt betekende dat het toetsbaar moet zijn. Om te testen of iets toetsbaar is kan je de ToTe strategie er op loslaten.

Dus als je doel positief is geformuleerd bv ik wil vanavond een heerlijke maaltijd op tafel zetten.
Dan kan je via de ToTe strategie je doel bereiken.

De eerste T betekend dat je dus moet beginnen met koken, want je wil immers een lekkere maaltijd op tafel zetten. De O staat voor operate..je bent dus aan het koken.
De tweede T betekent dat je gaat testen of het eten wat je hebt gekookt dan ook lekker is, je gaat het dus proeven.

Nu kan het antwoord zijn dat het direct lekker genoeg is. Dat betekend dat je direct door kan met eten en de E van exit dan van toepassing is.

Is het antwoord NEE dan ga je weer terug naar de O in de strategie. Dat betekend dat je dus iets moet aanpassen aan je operatie..in dit geval kan dat betekenen dat je misschien wel extra kruiden moet toevoegen. Daarna ga je gelijk weer door naar de tweede T, dus test, proef, je weer of het eten lekker smaakt.
Je gaat net zolang door totdat je je eind doel hebt bereikt en je de E van exit hebt bereikt.

 

Zoals je kunt zien maak je telkens een loop tussen de O en de tweede T in deze strategie .
Veel mensen halen hun doel niet omdat men tijdens de tweede T hun doel opgeven en leren niet van hun feedback. Hierdoor kan er faalangst ontstaan.

De gedachte, en één van de veronderstelling, binnen NLP is dat er geen falen bestaat alleen feedback.

 

Dus als jij je doel wil behalen dan heb je nu een effectieve strategie gekregen om deze ook daadwerkelijk te halen.