Dit is een techniek om een negatief gevoel om te zetten in een positief gevoel. Dat gaat stapsgewijs. We starten eerst om het negatieve gevoel om te zetten in een neutraal gevoel, met behulp van deze techniek.  

Vervolgens gaan we het neutrale gevoel omzetten in een positief gevoel.  

Dit is een hele simpele maar doeltreffende manier om het gevoel om te zetten. De techniek bestaat uit de volgende stappen: 

 

 

  • Ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Denk aan een situatie waar je je negatief over voelt. Bv boos, gefrustreerd, verdrietig of noem maar op. Leef je maar weer helemaal in in de situatie, ook al is het een negatief gevoel.   
    1. Waar ervaar je het gevoel in je lichaam? Meestal in je buik, je borst of bv in je keel. We zijn niet op zoek naar een fysiek gevoel maar naar een soort van emotionele spanning of energie 
    2. Merk dan op welke beweging maakt het gevoel, het kan bv een draaiende beweging zijn of een neergaande gevoel, of zijn lijkt het alsof het niet beweegt maar is het een samentrekkend gevoel. Focus je dan op de manier waarop je het gevoel ervaart.   
  • Geef het nare gevoel  in gedachte de kleur ROOD Stel het je zo levendig mogelijk voor. 
  •  Geef dat nare gevoel nu de kleur BLAUW en zet de beweging in gedachte stil. Het kan soms helpen om met een handbeweging het gevoel als het ware beet te pakken en stil te zetten.  
  •  Laat in gedachte het gevoel nu in precies de tegenovergestelde richting bewegen.  Geef het nu de kleur GROEN.  Draaide het gevoel eerst linksom laat het dan rechtsom draaien. Ging het om een samentrekkende beweging, laat het dan naar buiten stromen. 
  •  Versterk de beweging door het groter te laten worden en laat het sneller door je lichaam bewegen.   

 

Merk nu eens op wat het met jou gevoel heeft gedaan. Als je het goed hebt gedaan merk je dat het gevoel nu is geneutraliseerd.