Wat is NLP

 

NLP is een methode die je kan helpen met een stuk persoonlijke ontwikkeling maar ook met effectief communiceren.

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.

Waarbij Neuro uitgaat van je brein, het Linguïstische gaat over de taal en woordkeuze die we doen, en Programmeren zegt het eigenlijk al, het vastzetten in ons dagelijks patroon.  Het is een heel krachtige en effectieve methode om snel inzicht te krijgen in ons gedrag. Daarom wordt NLP steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast. 

 

Toen NLP in de jaren ’70 bedacht werd door Richard Bandler en John Grinder ontdekten zij dat succesvol gedrag in kaart gebracht kan worden. Het begon met de succesvolle therapeuten  Virginia Satir, Fritz Perls en Milton Erickson. Richard Bandler en John Grinder ontdekten dat er een overeenkomst was in de communicatie van deze drie bekende therapeuten en bedachten een manier om dit in kaart te brengen zodat ze dit vervolgens aan andere mensen konden leren.

Zo ontstond NLP als methode om zeer snel en effectief resultaten te bereiken in therapie sessies. In de loop der tijd zijn er steeds meer succesvolle mensen gemodelleerd waaronder succesvolle zakenmensen, yogi’s sjamanen en tal van andere therapeuten. Intussen is NLP uitgegroeid tot een methode die wereldwijd gehandhaafd wordt in therapie sessies en het zakenleven.  Hierbij kan je denken aan bestrijden van PTSS of burn-out klachten. 

 

NLP gaat er vanuit dat ieder mens gelukkig is en moet kunnen genieten van het leven.

Door een gebeurtenis hoe heftig en in welke vorm deze ook is geweest, kan deze jouw gelukkige leven behoorlijk in de weg staan.  De gebeurtenis kan super heftig zijn, maar ook een kleine gebeurtenis of opmerking kan grote gevolgen hebben op ons gedrag en zelfs op de rest van je leven.  

 

Het mooie van het verleden is dat het voorbij is. 

Wat we vaak horen en zien is dat mensen in het verleden blijven hangen en telkens de nare "film" terugkijken met de daarbij behorende lichamelijke reacties. We laten een gebeurtenis die misschien 10 minuten heeft geduurd de rest van ons dagelijks leven dusdanig beïnvloeden dat we niet meer normaal kunnen functioneren. We worden somberder, we worden afstandelijker, de vriendschappelijke of de liefdesrelatie komt misschien wel in gevaar, we komen misschien wel in de ziektewet terecht en uiteindelijk worden arbeidsongeschikt.  Allemaal gevolgen van een situatie die misschien 10 minuten en zelfs soms veel korter heeft geduurd.  

Met de NLP technieken kunnen we de negatieve lading die we zelf aan een situatie hebben gegeven minder beladen laten zijn en voelen, immers het mooie aan het verleden is dat het voorbij is.  

 

NLP methodiek geeft tools zodat je  weer grip op je gedachten en gevoelens gaat krijgen. Immers gedachten sturen je gevoel en gevoel stuurt je gedrag.  Het kan dus een wereld van verschil maken. Middels de NLP methodiek ga je lekkerder in je vel zitten, je laat jouw belemmeringen achter je, je krijgt meer plezier en ontspanning in je dagelijks leven en je gaat beter communiceren.

 

Om je alvast een idee te geven wat mijn coaching gaat inhouden heb ik de handleiding: "de eerste stap naar een gelukkiger leven"  hieronder geplaatst zodat je hem kan downloaden. 

 

Zoals het logo hieronder al zegt ben ik aangesloten bij en licensed Master Practitioner of Neuro-linguistic Programming gecertificeerd volgens de norm van The Society of Neuro Linguïstisch Programming van Richard Bandler één van de oprichters van NLP.  Hierdoor is mijn coaching up-to-date en blijf ik mezelf ook constant ontwikkelen. 

 

Handleiding Leven In Het NU
Word – 532,1 KB 179 downloads