Je lijf voelen

 

Ieder mens pikt heel de dag verschillende signalen op. Of die nu veroorzaakt wordt door onze eigen gedachten, situaties, mensen of plekken om ons heen, doet er eigenlijk niet toe. Wat er wel toe doet is hoe we hier op reageren. Vaak krijgen wel een bepaald gevoel van een situatie, gedachte of persoon etc... dit kunnen verschillende gevoelens zijn, bv een negatief gevoel, boosheid of verdriet. Maar kan ook een positief gevoel zijn zoals ontspannen of een blij gevoel.  

 

 

Het maakt helemaal niets uit, dat we reageren op gedachten, situaties, plekken, mensen etc.. Maar wanneer er een negatief gevoel ontstaat en we het gevoel serieus gaan nemen en er een verhaal bij gaan bedenken, kan dat niet alleen jezelf maar ook andere gaan beïnvloeden.  

 De volgende techniek is misschien wel een van de simpelste en snelste technieken die je kunt toepassen om je geest tot rust te brengen, namelijk het bewust worden van je lijf. De oefening zorgt er namelijk voor dat je alles waar je druk mee bent eventjes laat voor wat het is en brengt je aandacht helemaal terug naar het hier en nu. Ondertussen leer je ook contact maken met je gevoel. Je wordt je bewuster van je onbewuste spanningen en bent op deze manier sneller in staat om ze weer los te laten.  

 

  1. ga rustig zitten op een stoel of op de grond of op een kussentje en sluit ondertussen je ogen.
  2. Ga met je aandacht naar je voeten .
  3.  Focus je nu op je voeten en voel je heel bewust met al je aandacht.
  4. Verplaats je aandacht nu naar een groter gebied, dus voel behalve je voeten nu ook bv je enkels. 
  5. Maak het gebied steeds groter, net zo lang tot je je hele lijf voelt van top tot teen.  
  6. Als je wordt afgeleid door je gedachte aan andere dingen is het prima.
  7. Als je heel jouw lijft hebt gehad open je rustig aan weer je ogen

 

Doe deze oefening om te beginnen eerst maximaal 1 minuut. En red je de eerste keren 1 minuut niet, dan is dat niet erg. Herhaal deze oefening elke dag en doe na een paar dagen er telkens 1 minuut bij, totdat je 20 minuten achter elkaar zo kan zitten.  

Het is beter om elke dag 1 minuut te zitten dan 1 x per maand een uur.