Serieus

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 21:28

Heb je dat ook wel eens dat je ineens overspoelt werd met een negatief gevoel waarvan je niet wist waar dat vandaan kwam. Dat negatieve gevoel beïnvloed dan ineens je gedrag, wat vervolgens weer zijn weerslag heeft op je partner of misschien zelf wel heel je dag… fijn hè… 

Herkenbaar?? 

 

Heel de dag door worden wij geprikkeld door onze zintuigen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een geur van hondenpoep. Je loopt ergens en ineens ruik je een sterkte geur van poep. Het eerste wat je gaat doen is een vies gezicht trekken en je gaat kijken waar het zit.  

Of bijvoorbeeld het geurtje wat je partner vaak draagt… je loopt door een winkelstraat en ineens komt er via je geur zintuig dat ene bekende geurtje voorbij, en ineens denk je aan je partner.  

 

Gek is dat eigenlijk toch?? En toch heel verklaarbaar.  Ons brein werkt met patronen. Dat wil eigenlijk zeggen; Mijn partner doet een geurtje op. Het maakt niet uit of ik het nu een positief en negatief geurtje vind. In mijn brein koppel ik de gebeurtenis, de geur van dat geurtje, aan mijn partner, en die gebeurtenis geeft mij weer een bepaald gedrag. Misschien wel een soort van verliefd gedrag als ik dat geurtje lekker vind, of misschien wel een afkeurend gedrag als ik het minder lekker vind. Het patroon is gemaakt. Dat verklaard dan weer als ik ergens anders loop en ik datzelfde geurtje ruik, ik ineens aan mijn partner moet denken.  

En zo werkt dat met alle patronen in ons hoofd. 

 

Zo worden we dus heel de dag door geprikkeld door alle verschillende patronen in ons hoofd. Want als we die “vervelende collega” op de gang aan zien komen lopen, gaat er in ons hoofd een stemmetje af die zegt iets in de trant van” shit daar heb je hem weer wat een vervelende vent is dat toch”. Dat stemmetje veroorzaakt in ons lichaam een bepaald gevoel, en dat gevoel geeft weer een bepaald gedrag.  

En dat gedrag komt de relatie tussen jullie niet ten goede. 

 

Dus nu we begrijpen dat de patronen in ons hoofd ons gedrag kan beïnvloeden kunnen we dat gedrag ook in een positieve manier wijzigen.  

Denk maar eens terug aan een gebeurtenis waarin of waarbij je een super goed gevoel had, bv een fijne vakantie of de geboorte van een kind. Als je daar aan terug denkt merk je aan jezelf dat je zelfs weer het visuele mentale plaatje voor je ziet waar de gebeurtenis zich afspeelde.  

Je kan zelfs weer het gevoel krijgen wat je toen ook voelde. Fijn is dat hè.  

Je voelt je nu zelfs een stuk ontspannender dan net ervoor toen je nog aan die  “ vervelende collega” dacht.   

Het maakt voor ons brein dus niet uit of de gebeurtenis nu echt plaatsvind of dat het in het verleden heeft plaats gevonden.  

 

Nu je hebt gemerkt dat je je goed kan voelen zonder reden is het dus vrij simpel om je goed te voelen zonder dat daar een reden voor moet zijn. En dat goede gevoel kan dus uiteindelijk je dag zo beïnvloeden dat je aan het eind van dag zelfs met een fijn gevoel naar bed gaat. Ben je straks aan het werk of zit je gewoon lekker op de bank, probeer dan eens voor jezelf een aan een fijne gebeurtenis terug te denken en kijk dan eens wat voor effect het heeft op jou en je omgeving!. 

 

Fijn weekend en geniet van al het moois om je heen 

 

Droom niet je leven naar leef je dromen 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.