Pavlov recatie

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 21:32

Je ligt prinsheerlijk op het strand van een tropische eiland! Je vakantie is begonnen. Je komt helemaal tot rust. Na een jaar keihard werken heb je deze vakantie echt wel verdiend.. je was er helemaal klaar mee. Het enige waar je je nu druk om moet maken is of je wel op tijd insmeert tegen het zonnetje. De dagen gaan aan je voorbij, je bent hier ver weg van je normale dagelijks bezig heden.

 

Na een paar weken vakantie kom je weer helemaal zen terug op je werk. Je wil dat fijne gevoel van de vakantie vasthouden.
Je neemt jezelf voor" mij krijgen ze niet gek, ik ga me minder druk maken als voorheen ".

Na 2 dagen zit je alweer helemaal in de werksfeer...en ga je weer verder waar je gebleven was alvorens je op vakantie ging.

 

Maar dat had je niet met jezelf afgesproken.
Eigenlijk is het heel verklaarbaar. Jij had voordat je op vakantie ging namelijk jouw brein onbewust geprogrammeerd hoe het zich moet gedragen in een bepaalde setting. Deze setting was in dit geval jouw werkomgeving. Jouw brein herkend het "patroon werken "en gaat zich vervolgens ook weer zo gedragen.

Maar gaan we iets nieuws doen...bv we gaan op vakantie... dan maken we dus nieuwe patronen in ons hoofd aan met de daarbij horende gevoelens. Je wordt hierbij niet beïnvloed door herkenbare elementen of door een herkenbare omgeving.
Het verklaard dan ook direct waarom je op vakantie een prettig gevoel hebt. Je hebt van jouw vakantie dus nu ook een patroon gemaakt in jouw brein.

 

We nemen de wereld om ons heen waar middels onze zintuigen. Via deze zintuigen slaan we allemaal stukjes informatie op in de vorm van verschillende patronen.
Als we iets bekends zien..reageren we daar direct op en schakelen we automatisch naar dat patroon ..dat is het gedrag hoe wij ons zelf hebben geprogrammeerd... hoe wij denken dat andere ons zien en hoe we moeten handelen..in dit geval dus onze werksetting.

 

Als je nou dat goede gevoel van de vakantie mee naar het werk wil nemen is dat eigenlijk heel simpel! Het maakt voor je brein niet uit of het nu live is of dat je terug moet denken aan het "patroon" vakantie! Dus sluit maar eens je ogen en denk dan eens terug aan je fantastische vakantie, stel het je zo levendig mogelijk voor.. merk eens op wat er gebeurt.. je ziet het waarschijnlijk voor je.. je hoort weer wat je toen hoorde, je kan eventueel de zon weer op je huid voelen...je lichaam begint vanzelf te ontspannen! Dus je kan je eigenlijk heel snel goed voelen zonder dat daar een reden voor hoeft te zijn! En je hoeft natuurlijk niet aan je vakantie terug te denken, maar bedenk maar eens een situatie waarbij je je fantastisch voelde! Moet je daarna eens kijken wat het met jou omgeving doet!

 

Fijne vakantie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.